Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nasilje i oružje

Vatikan: Trgovina oružjem utječe na ratove

papa franjo (1)
Reuters/PIXSELL
10.09.2013.
u 10:27

Tomasi kaže kako je papa Franjo trgovinu, pa i nezakonitu, oružja povezao s ratom u Siriji i upozorio svijet na nelegalnu trgovinu oružjem.

– Nasilje i oružje idu zajedno, kazao je vatikanski predstavnik u Ujedinjenim narodima u Ženevi, mons. Silvano Tomasi za Vatikanski Radio nakon što je u nedjelju tijekom angelusa papa Franjo kazao kako iza svakog rata postoji dvojba je li on vođen radi prodaje oružja. Tomasi kaže kako je papa Franjo trgovinu, pa i nezakonitu, oružja povezao s ratom u Siriji i upozorio svijet na nelegalnu trgovinu oružjem.

Papa Franjo je kazao kako uvijek postoji dvojba da li „ovaj rat ovdje, ovaj rat tamo, jer posvuda su ratovi, je to doista rat zbog problema ili je trgovački rat zbog prodaje tog oružja u ilegalnoj trgovini?“, te naglasio kako su to „neprijatelji protiv kojih se moramo složno i dosljedno boriti, ne vodeći se drugim interesima osim mira i općeg dobra“.

Mons. Tomasi kaže kako međunarodna zajednica troši goleme, izvan svih proporcija, novce za naoružanje. Samo u 2012. godini „potrošeno je 1.750 milijardi dolara za vojne troškove, a 8% od tog globalnog iznosa utrošeno je na Srednjem istoku“. „A to je ulje na vatru“, prokomentirao je Tomasi. „Ima onih koji pušu na vatru da bi prodali oružje. Trgovinski interesi imaju važnu ulogu“, objašnjava Tomasi i spominje države koje najviše zarađuju na trgovini oružjem, odnosno SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Izrael, Kina itd. U tim državama je proizvodnja oružja značajna komponenta ekonomije

. „Povezanost industrijskog sustava i vojnog ima preveliku političku težinu u razvijenim zemljama. A, u nedemokratskim zemljama se kupuje oružje u nesrazmjernim količinama i na nezakonske načine. Oružje u tim državama služi vladajućoj eliti da se održi na vlasti i zasigurno ne čini dobro ljudima“, kaže Tomasi i naglašava kako „međunarodna organizacija nastavlja govoriti o miru dok neki ekonomski sektori propagiraju razvitak proizvodnjom oružja“.  

>> Papa pozvao na mir u Siriji: Nasilje i rat vode samo u smrt

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije